Počátky
Duchovní začátky
Za předchůdce lázeňských oplatek lze považovat hostie. Ty byly už od středověku vyráběny na otevřeném ohni v kovových kleštích zvaných oplatečnice, které se později začaly používat i pro pečení klasických oplatek.
![](/_ipx/_/images/timeline/1.jpg)
![](/_ipx/_/images/timeline/timeline-point.png)
Za předchůdce lázeňských oplatek lze považovat hostie. Ty byly už od středověku vyráběny na otevřeném ohni v kovových kleštích zvaných oplatečnice, které se později začaly používat i pro pečení klasických oplatek.
Traduje se, že za vznikem lázeňských oplatek stál šikovný kuchař z kláštera v Teplé, který jednou dostal za úkol připravit pro hosty zákusek. Napadlo ho využít oplatečnici na pečení hostií a těsto z vody a mouky vylepšit přidáním cukru a mléka a nasypat mezi ně směs oříšků, cukru, skořice a dalšího jemného koření. A lahodná pochoutka byla na světě.
Oplatky patří už neodmyslitelně k životu v českých lázních. V Mariánských Lázních se výroba této speciality datuje už od roku 1856
První české cukrářství v pohraničí, kde se pekly pravé mariánskolázeňské oplatky, patřilo rodu Wittmayerů. Zakladatelem slavné cukrářské rodiny byl František Wittmayer. Jeho výrobky patřily od konce 19. století mezi nejvyhlášenější sladkosti v zemi.
Nejvýznamnější osobností poválečné historie výroby lázeňských oplatek v Čechách byl Josef Homolka. Ten vyrobil první čokoládové lázeňské oplatky ve stejném roce, kdy bylo v Československu zahájeno rozhlasové vysílání.
Po druhé světové válce přešla výroba lázeňských oplatek z rukou soukromníků do státem řízených továren. Tradice jejich výroby ale nebyla přerušena. Od roku 1950 se jejich výroba soustředila do prostor bývalé kavárny Victoria v Mariánských Lázních.
Na sklonku 50. let se začaly vyrábět lázeňské trohránky. Původně byly krájené ručně okružní pilou. Od roku 1961 pak přišlo mechanizované strojové krájení.
Na začátku 70. let došlo k modernizaci a mechanizaci výroby oplatek. V roce 1974 se továrna rekonstruovala a mariánskolázeňský podnik získal svůj dodnes používaný název Kolonáda.
Do rodiny Kolonáda přišel zatím poslední přírůstek. Oblíbené kakaové oplatky plněné vanilkovým krémem.
Lázeňské oplatky Kolonáda jsou díky své kvalitě stále těmi nejvyhledávanějšími. Tajemství jejich úspěchu tkví v ověřené receptuře a přísně dodržované technologii výroby, která vyžaduje péči a čas.